//Vuoden keskustateko Turun tapahtumamatot – Hämeenlinnalle kunniamaininta

Vuoden keskustateko Turun tapahtumamatot – Hämeenlinnalle kunniamaininta

VUODEN 2022 KESKUSTATEKO TURUN TAPAHTUMAMATOT
Hämeenlinnalle taas kunniamaininta

Vuoden Keskustateko on Elävät Kaupunkikeskustat -järjestön kolmatta kertaa järjestämä valtakunnallinen kilpailu, jonka tavoitteena on löytää kaupunkien keskustoihin viisaita oivalluksia ja uusia ideoita, jotka ovat myös laajennettavissa muihin kaupunkikeskustoihin. Ehdotuksia tämänvuotiseen kilpailuun tuli yhteensä 17 ympäri valtakuntaa. Voittajateoksi valittiin Turun Tapahtumamatot. Lisäksi Rauman ja Hämeenlinnan ehdotukset saivat kunniamaininnan.

Hämeenlinnasta kunniamaininnan sai ”Kotini on linnani” -asukasilta kaupungin uusille asukkaille.
Illan tarkoituksena oli koota yhteen uusia asukkaita, kertoa heille kaupungista ja sen palveluista. Illan idean taustalla oli mm. uusien asukkaiden sosiaalisessa mediassa esittämät kysymykset. Kahdessa vuonna 2022 järjestetyssä illassa oli myös laaja kirjo yhteistyökumppaneita, mm. Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, Hämeenlinnan Liikuntahallit, kauppapaikka Tavastila, HPK ja Hämeenlinnan teatteri. Uusia asukkaita oli illoissa yhteensä yli 70.

Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys palkitsi teon ideoijat, Karoliina Frankin ja Miikka J. Anttilan, joiden ajatusten yhdistämisestä syntyi tämä idea.
Yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Lindén iloitsi kunniamaininnasta ja sanoo pienillä teoilla olevan merkitystä ihmisten arjessa. ”Välittäminen kanssaihmisistä aidoin kontaktein on arvokas asia”.

Hämeenlinnan keskustateko on myös monistettavissa muihin kaupunkeihin. ”Asukkaat ovat olennainen osa keskustoja, ja halusimme tuoda uusille asukkaille kasvoja ja palveluita tutuiksi”, sanoo Kaupunkikeskustan toiminnanjohtaja Sari Hagemeier.
Illan ideoija Miikka J. Anttila muistuttaa, että tämä hyvä esimerkki siitä, miten tartutaan tarpeeseen. Tarvitaan hyvä idea ja yhteistyökumppanit jalostamaan ideaa. Karoliina Frank toivoo, ettei uusien asukkaiden illat – tai muutkaan hyvät kokeilut – lopu hyvän alun jälkeen. Hän myös toivoo että lukuisat muutkin ideat uskallettaisiin sanoa ääneen, koska elävyys syntyy usein pienistä asioista.
Palautteet illoista olivat positiivisia ja näistä kohtaamisista syntyi myös asukkaiden itse ylläpitämä ryhmä, jossa uudet asukkaat tapaavat myös virallisten tapaamisten ulkopuolella.

Viime vuoden kunniamaininta tuli Lokkiprojektista.

Lisätietoa Hämeenlinnan keskustateosta, Sari Hagemeier, puh. 040 8318716.

Kuvassa Miikka J. Anttila, Karoliina Frank, Sari Hagemeier, Jaakko Lindén

Turun tapahtumamattojen synty:
Turun kaupunki järjesti syksyllä 2020 kaikille avoimen Sytytä Turku -ideakilpailun keskustan kehittämiseksi. Kilpailulla haettiin kaupungin keskustaa elävöittäviä ja turkulaisten elämää riemastuttavia ideoita, jotka kaupunki toteuttaa yhdessä sytyttävimmät ehdotukset tehneiden tahojen kanssa. Idea tapahtumamatosta jalostettiin kokonaiskonseptiksi erilaisia esityksiä, myyntipisteitä, ravintola- ja pop up -toimintoja varten. Tapahtumamattoja on kolme eri puolilla keskustaa ja ne ovat varattavissa sähköisestä varausjärjestelmästä puoleksi tai koko päiväksi ollen maksuton esitystoiminnalle ja yleishyödyllisille yhdistyksille. Ne toimivat loistavasti matalan kynnyksen esiintymis- ja esittäytymispaikkoina ympäri kaupunkia.

Raadin puheenjohtaja Tero Lassila (puh. 040 076 8014) perustelee raadin valintaa: ”Idea Turussa syntyi avoimesti osallistamalla, sitä lisäjalostettiin kokonaisvaltaisesti, toimivuuttakin on jo testattu menestyksellä. Tapahtumamattoa on sovellettavissa helposti kaikissa keskustoissa Suomessa. Oivaltava teko investoinnin ollessa kohtuullisen matala. Aktivoi etenkin pienempiä toimijoita ja elävöittää keskustaa. Tapahtumamatot ovat oivalluksien täysosuma ”.


HÄMEENLINNA JA RAUMA SAIVAT ERITYISMAININNAT

”Kotini on linnani – Hämeenlinna kotini” -asukasilta uusille asukkaille (Sari Hagemeier puh. 040 831 8716).

”Sparkling Night” -muotitapahtuma Vanhan Rauman näyteikkunoissa (Manu Aadeli puh. 044 971 7820).

VUODEN 2022 MUUT EHDOTUKSET:

Helsinki: Allas Sea Pool -merikylpylä ja kaupunkikeidas
Iisalmi: Pop Up -tapahtumaviikko tuomaan uusia kokeiluja ja iloa
Imatra: Sota – sivistyksen loppu -kansainvälinen katuteatterifestivaali
Joensuu: Asiakkuusjohtaja Esa Nykänen – henkilö tekojen takana
Kotka: Aaltoja! Valoa ja ääntä -kaupunkifestivaali
Kouvola: Kulttuuritoimijoiden Yli Rajojen -projektin tuottama kauhumusikaali
Lahti: Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva keskustassa
Lappeenranta: Vety 60 vuotta -juhla
Mänttä-Vilppula: Taidekaupungin Minimetsä taiteilija Nina Backmanin johdolla
Pori: Kauppatorin uusi torirakennus
Riihimäki: Rakkausfestivaali Lempi
Rovaniemi: Vapaaehtoisvoimin toteutettu iso laavu
Savonlinna: Torikeidas – elävä kohtaamispaikka
Varkaus: Opettava ja osallistava Taideniitty.

Keskustatekoraati 2022: Tero Lassila (puheenjohtaja/kiinteistöt puh. 040 076 8014), Simo Hiilamo (kauppa), Anne Jarva (kunnat), Eija Kölhi (viestintä) ja Pekka Vähäkangas (kulttuuri).

 

VUODEN KESKUSTATEOT

2020 Senaatintorin yhteisterassi

2021 Vekara-Varkaus -lastentapahtuma

2022 Turun tapahtumamatot

 

2022-10-24T10:46:39+00:00